Kaip pasiruošti kavą su V60 tipo kavinuku?

Kaip pasiruošti kavą su V60 tipo kavinuku?

Estetiškas ir funkcionalus borosilikatinio stiklo V60 kavinukas kavos ruošimui, jei tik leisitės į kūrybos erdves, leis išbandyti, atrasti, sukurti naujus skonius ir receptūras jūsų pamėgtai kavai. 

Koks kavos malimas reikalingas kavai ruošti V60 tipo kavinuku? Malimas: vidutinio rūpumo kava (šiek tiek smulkiau nei „Chemex“ tipo kavinukui). Kodėl vidutinis? Jei malsite per smulkiai, kavos sąlytis su vandeniu truks per ilgai, jei per stambiai – sąlytis bus per trumpas. Kavos skonis pasikeis, aromatas ir suvokiamas pojūtis, apibrėžiantis gėrimo intensyvumą ir ryškumą, taip pat keisis. 

Jeigu norite eksperimentuoti, štai kaip kavinuku galite išgauti įvairius skonio profilius:

  • Smulkus kavos malimas + vanduo supilamas per 1 kartą → gausite vidutinio intensyvumo, išraiškingą kavos gėrimą
  • Smulkus kavos malimas + vanduo supilamas dalimis  → gausite stipraus intensyvumo, ryškų kavos gėrimą
  • Vidutinis kavos malimas + vanduo supilamas per 1 kartą  → gausite lengvą, gėlišką, vaiskų kavos gėrimą
  • Vidutinis kavos malimas + vanduo supilamas dalimis  → gausite vidutinio intensyvumo kavos gėrimą

Kaip pasiruošti kavą V60 tipo kavinukuŠiam rinkiniui 400 ml  (1:16) = 25 g maltos kavos. Skaičiuodami reikiamą kavos kiekį, galite remtis santykiu: 1:16, t.y. 1 g maltos kavos maždaug 16 ml vandens. Įvertinę rezultatą, pagal poreikį, galite sumažinti vandens dalį proporcijoje arba padidinti – pagal savo mėgstamą kavos skonį. 

Išbėgimo laikas: 2- 3min

Jeigu norite didesnio kiekio kavos, galite naudoti šį V60 tipo kavos ruošimo rinkinį. Šiuo rinkiniu kavą ruoškite rekomenduojamu santykiu: 630 ml  (1:16) = 40 g maltos kavos

Procesas: 

  • Pasverkite ir sumalkite kavos pupeles. Patartina rinktis vidutinį malimo rupumą
  • Užvirinkite reikiamą kiekį šviežio vandens
  • Kūgio formos piltuvėlį standžiai įtvirtintą bambuko laikiklyje, uždėkite ant kavos serviravimo indo su snapeliu (kavinuko). Išskleiskite popierinį filtrą ir įstatykite į piltuvėlio vidų
  • Suvilgykite visą filtro paviršių karštu vandeniu. Taip ne tik stabiliai įstatysite filtrą ir jis prisitaikys prie kavinuko formos, bet ir sušildysite kavos ruošimo indą, o paruoštame gėrime išvengsite popieriaus poskonio. Tai tarsi kavinuko prižadinimas. Po keliolikos sekundžių galite išpilti susikaupusį vandenį
  • Suberkite į filtrą SAVO maltą kavą. Išbandykite rūšines arabika kavos rūšis ar susikurkite savo mišinį. Švelniai supurtydami indą išlyginame kavos paviršių filtre
  • Kavos plikymą galime išskirti į dvi fazes, t.y. kavos pražydinimą (angl.coffee blooming) ir plikymą. Pradžioje neskubėdami, lengvais sukamaisiais judesiais, užpilkite karšto virinto vandens tiek, kad sudrėkintumėte visą maltos kavos paviršiaus plotą. Paprastai kavos pražydinimui užtenka tokio vandens kiekio, kiek įdėjote kavos (dvigubai daugiau, jei jums patinka). Vandens kiekį matuoti bus paprasčiau, jei pastatysite kavinuką ant mažų svarstyklių. Palaukite apie 30 sekundžių. Dabar sužadinamos visos gerosios Jūsų kavos savybės – vyksta taip vadinamas kavos pražydinimas
  • Susigėrus vandeniui, neskubėdami, lėtais sukamaisiais judesiais supilkite likusią pasiruošto vandens dalį. Laukite, jūsų kava ramiai laša į kavinuką su snapeliu
  • Išlašėjus paskutiniams gėrimo lašams, filtre likę kavos tirščiai turėtų suformuoti gan lygų, nebanguotą paviršių. Jei tokį matote, galite būti tikri – vanduo tolygiai pratekėjo per jūsų kavą ir jums pavyko išgauti tolygią ištrauką (ekstraktą)
  • Nuimkite kūgio formos piltuvėlį su laikikliu. Rankoje sukamuoju judesiu pajudinkite kavinuką su gėrimu, suteliūskuokite kavą akimirkai, taip joje tolygiau pasiskirstys skaniausi lašai ir aromatai. Išpilstykite gėrimą į puodelius. Atsikvėpkite
  • Gerdami mėgaukitės aromatu, gėrimo šiluma, skonių palete. Paruoštos kavos neskubėkite gerti, leiskite kelias minutes jai vėsti, kava pasieks tobuliausią skonio momentą!
  • Kurkite ir eksperimentuokite, išbandydami savo receptūras ir maišydami kavos rūšis – sukursite tobulą SAVO gėrimą

Rekomendacijos:

  • Virdulys su ilga siaura nosele yra nepakeičiamas ruošiant filtruotą kavą namuose. Ilga siaura noselė padeda lėtai, tiksliai ir patogiai kontroliuoti vandens srovę, kuri pilama ant šviežiai maltos kavos. Galima naudoti ir įprastą virdulį trumpu snapeliu, tačiau didesnė tikimybė, kad tiesiog šliūkštelėsite vandens ant maltos kavos filtre, tolygiai paskirstyti srovės plikant kavą nepavyks
  • Vandens nereikėtų užvirinti kelis kartus, taip keičiasi vandens struktūra, jis minkštėja ir sunkina kavos ruošimą. Vos 1-3 min nuo užvirimo, vanduo bus tinkamas ruošti kavai

Skanaus! 

Komentarai

Pasidalinti komentaru