Aprašymas
Ulong (oolong) arbatos - iš dalies oksiduotų arbatų rūšis, turinti ir juodajai, ir žaliajai arbatai būdingų savybių. Kinijoje ypač vertinamos ir mėgstamos. Tai labai plati arbatų grupė, po kuria slepiasi pačio įvairiausio skonio arbatos, nuo saldžių ir vaisiškų iki tamsių, medžio, skrudėsių. Labai supaprastintai galima būtų sakyti, kad kuo trumpesnė oksidacija, tuo daugiau arbata turės žaliajai arbatai būdingų skonio natų ir savybių. Kuo oksidacija ilgesnė, tuo artimesnis ulongas bus juodajai arbatai. Oksiduojant arbatą keičiasi jos cheminė sudėtis, taigi - ir paruošto gėrimo spalva, skonis, aromatas ir sudėtis.
Pagaminti gerai ulongo arbatai reikia puikių arbatos meistro įgūdžių ir sukauptų žinių, nes nuo jo įdirbio labiausiai ir priklauso galutinis arbatos skonis. Dažniausiai ulongo arbata gaminama iš didelių arbatlapių, juos susukant į kamuolėlį ar suformuojant į ilgas "garbanas" (tačiau gali pasitaikyti ir kitokių formų). Gerą ulongą galima plikyti keletą kartų, ir kiekvieną kartą tikėtis gurkštelėti vis kitokios arbatos, pajusti vis kitas skonines natas - ulongo arbatų skoniai kompleksiški ir atsiskleidžia pamažu. Kiniečiai išmoko oolong‘us subtiliai aromatizuoti natūraliais aromatais: kokoso aliejais, pienu, osmanthus‘o žiedais. Taip aromatizuota arbata įgeria aromatą, tampa kvapni, o skonis ir gerosios savybės išlieka.
Žmonėms, įpratusiems prie ryškių skonio receptorius dirginančių produktų: šokolado, traškučių, prieskonių mišinių su skonio stiprikliais, oolong‘ai gali pasirodyti per švelnūs. Karštą vasaros dieną puikiai derės vyšnių ar apelsinų sulčių ledukai kartu su pravėsusiu pusiau oksiduotu oolong‘u - toks gėrimas bus skanus, gerai malšins troškulį ir gaivins. Žiemą su oolong‘ais derinkite lengvus pyragaičius ar neriebius kepinius, džiovintus vaisius ar riešutus.
Sudedamosios dalys: ulongo arbata, kvapioji medžiaga.
Rekomenduojamos arbatos paruošimo proporcijos - 200 ml | 3 g | 80°C | 1-2 min.
Savybė | Reikšmė |
Arbatos regionas | Kinija |
Dominuojantis aromatas | Pieniškas |
Skonio pojūtis | Saldus |
Skonio intensyvumas | Švelnus / Lengvas |
Poveikis | Tonizuoja |
Arbatos tipas | Aromatinė |
Arbatos forma | Biri arbata |