Kavos ruošimas su „Chemex“ tipo kavinuku

Kavos ruošimas su „Chemex“ tipo kavinuku

Tyrinėjant kavos pasaulį, atradimas naujų, kitokių kavos paruošimo ir pateikimo būdų – vienas iš malonumų, kuris leidžia atrasti savo kavą ir jos ritualą. Kavos ruošimas su „Chemex“ tipo kavinuku – tikras malonumas ir atsipalaidavimo būdas. Kavinuku pagaminta kava išsiskiria savo lengvu, vaiskiu kavos skoniu.

Koks kavos malimas reikalingas kavai ruošti „Chemex“ tipo kavinuku? Sumalkite kavą stambiau nei vidutiniškas, kad kava primintų rupią druską, bet smulkiau, nei maltumėt prancūziškam kavinukui (French press). Jeigu malta kava bus pernelyg rūpi, ekstrakcija truks per trumpai, pratekantis vanduo nespės ištraukti į gėrimą kavos tirpių medžiagų ir aliejų, gausite „plokščią“, „be kūno“ kavos puodelį. 

Kaip pasiruošti kavą „Chemex“ tipo kavinuku? Paplitusi plikymo rekomendacija: 60 g kavos 1 litrui vandens. Drąsiai eksperimentuokite, ieškodami sau geriausio kavos skonio.Skaičiuodami reikiamą kavos kiekį, remkitės santykiu: 1:16 , t.y. 1 g kavos 16 ml vandens. Įvertinę rezultatą, pagal poreikį, galite sumažinti vandens dalį proporcijoje arba padidinti – pagal savo mėgstamą kavos skonį.

Procesas: 

  • Pasverkite ir sumalkite kavos pupeles. Malkite kiek stambiau nei vidutiniškai
  • Užvirinkite reikiamą kiekį šviežio vandens
  • Išskleiskite ir įstatykite popierinį filtrą taip, kad trijų sluoksnių dalis būtų nukreipta į kavinuko snapelį (oro kanalo pusę), o vienas sluoksnis į priešingą pusę
  • Suvilgykite visą filtro paviršių karštu vandeniu. Tai padės ne tik stabiliai užfiksuoti filtrą, bet kartu sušildysite ir kavinuko indą, be to išvengsite nemalonaus popieriaus poskonio. Palaukite kelioliką sekundžių ir, švelniai atlenkę storesnę filtro dalį, išpilkite susirinkusį vandenį iš indo
  • Suberkite maltą kavą į filtrą. Švelniai krestelkite kavinuką, kad išlygintumėte kavos paviršių
  • Kavos plikymą galime išskirti į dvi fazes, t.y. kavos pražydinimą (angl.coffee blooming) ir plikymą. Pradžioje neskubėdami, lengvais sukamaisiais judesiais, užpilkite karšto virinto vandens tiek, kad sudrėkintumėte visą maltos kavos paviršiaus plotą. Paprastai kavos pražydinimui užtenka tokio vandens kiekio, kiek įdėjote kavos (dvigubai daugiau, jei jums patinka). Vandens kiekį matuoti bus paprasčiau, jei pastatysite kavinuką ant mažų svarstyklių. Palaukite apie 30-45 sek. Dabar sužadinamos visos gerosios Jūsų kavos savybės – vyksta taip vadinamas kavos pražydinimas
  • Susigėrus vandeniui, neskubėdami, lėtais sukamaisiais judesiais supilkite likusią pasiruošto vandens dalį. Vandenį reikėtų pilti nedideliais apskritimais aplink filtro centrą. Laukite, jūsų kava ramiai laša į apatinę kavinuko dalį
  • Išlašėjus paskutiniams gėrimo lašams, filtre likę kavos tirščiai turėtų suformuoti gan lygų, nebanguotą paviršių. Jei tokį matote, galite būti tikri – vanduo tolygiai pratekėjo per jūsų kavą ir jums pavyko išgauti tolygią ištrauką (ekstraktą)
  • Nuimkite filtrą su kava, tvirtai suimkite indą ranka ir sukamuoju judesiu pajudinkite kavinuką su gėrimu, suteliūskuokite kavą akimirkai, taip joje tolygiau pasiskirstys skaniausi lašai ir aromatai. Išpilstykite gėrimą į puodelius. Atsikvėpkite
  • Gerdami mėgaukitės aromatu, gėrimo šiluma, skonių palete. Paruoštos kavos neskubėkite gerti, leiskite kelias minutes jai vėsti, kava pasieks tobuliausią skonio momentą!

Su kavinuku nuostabiai atsiskleidžia Gvatemalos regiono kavos natos ir poskoniai. Verta atrasti ir pasimėgauti.

Skanaus!

Komentarai

Pasidalinti komentaru