Kava, arbata ir saldėsiai jūsų dovanų sąraše

Kava, arbata ir saldėsiai jūsų dovanų sąraše

Ką verta žinoti renkant valgomą dovaną?

Gavai dovanų aromatingos kavos, užplikei sau ir bičiuliui, patalpoje pasklinda jaukus aromatas, ir vargu ar rasite palankesnę atmosferą jaukiam bendravimui. Lygiai taip pat žvarbų vakarą sušildys ir jaukių emocijų įneš cinamonu kvepiantis arbatos puodelis, o prie jos – šimtametėmis gamybos tradicijomis, tikrų konditerijos žinovų sukurtas šokolado gabalėlis ar sausainiai.

Svarbiausia nepasimesti pasiūlos gausybėje. Geriausia ieškoti ne masinei prekybai skirtų produktų, o tų, kuriuos pagamino atsidavę, savo darbą gerai išmanantys meistrai ir parduoda patikimi pardavėjai. Kavos pasaulyje pasirinkimų begalė - grynosios kavos, mišiniai, aromatizuotos kavos, skirtingi jų malimai… Arbatų irgi didelė įvairovė – nuo egzotinių, tonizuojančių iki šildančių, primenančių močiutės ruošiamas vaistažolių arbatas. Mažose specializuotose kavos ir arbatos krautuvėlėse nebijokite klausti, prašykite paragauti.

Kad žinotumėte, ko ieškoti, verta iš anksto pasidomėti, ką mėgsta asmuo, kuriam ieškote dovanos, ar jis turi namuose kavamalę, jei nutartumėte dovanoti jam kavos pupeles, o gal tinkamesnis variantas būtų malta kava. „Daugelis paprastai įpratę rinktis tai, ką jau yra išbandę, tačiau šventinis laikotarpis skirtas būtent naujų skonių potyriams, todėl viena iš dovanų užkietėjusiems kavos mėgėjams galėtų būti auksu spindinti kava. Skamba šventiškai, tiesa? Jaukus kavos ir šokolado aromato derinys ir spindinčios aukso smiltelės tikrai pažadins šventinę nuotaiką. Tokia kava būtų nuostabi kalėdinė dovana“, – sako mūsų kavos ir arbatos ekspertas Andrius Žilinskas.

Žinoti žmogaus, kuriam renkate dovaną, gyvenimo būdą, tikslus, vertybes yra svarbu. Nemažai žmonių šiandien renkasi tvarumo filosofiją, biologiškai suyrančias medžiagas, nes siekia sumažinti atliekų perteklių, saugo gamtą ir pasaulį. Todėl šiems žmonėms priimtiniau dovanų gauti ne kokiose nors metalinėse dėžutėse fasuotą, bet sveriamą arbatą ar kavą.

Derėtų įtikti ir tiems, kurie mėgsta būti „nešami“ mados gūsių. „Šiuo metu labai madingos japoniškos arbatos – matcha. Itin populiarėja putojanti arbata pagaminta naudojant kombučia kultūrą ir natūralius produktus“– mūsų kavos ir arbatos ekspertas Andrius Žilinskas.

Žmonės, kuriems svarbu statusas ir tai patvirtinantys daiktai, labiausiai vertina aukščiausios kokybės produktus. Neapsiriksite jiems dovanodami pasaulio kavos etalonu laikomos Illy kavos, kurią sudaro 100 proc. arabica pupelių mišinys. Jei ketinate dovanoti arbatą, labai geras variantas – gražiai įpakuoti jų rinkiniai. Specializuotose krautuvėlėse rasite rūšinės arbatos tiesiai iš arbatos sodų. Didžiosioms metų šventėms ypač tinka aromatizuota arbata, gardinta cinamonu, apelsino žievele ir gvazdikėliais. arba juoda arbata su pienu ir indiškais prieskoniais – kardamonu, cinamonu, pipirais ir gvazdikais. Kvapnūs prieskoniai turi ne tik aromaterapinių savybių, bet ir šildo šiek tiek dirgindami gleivinę, o stipri juodoji arbata – energizuoja. Tačiau ir kokybiška klasikinė juodoji ar žalioji arbata, tikrai pradžiugins jos mėgėjus. Dailiai supakuotą kavą ir arbatą tinka dovanoti kolegoms, pažįstamiems, giminaičiams. Maža dėžutė aromatizuotos kavos sutvirtins draugystės tiltus su verslo partneriais. Specializuotuose krautuvėlėse galima paprašyti, kad sukomplektuotų jūsų pasirinktus kavos ir arbatos rinkinius, kuriuos galėsite ne tik dovanoti brangiems žmonėms Lietuvoje, bet ir išsiųsti tokią dovaną į užsienį.

Saldėsiai - gomuriui palepinti

O gal jūsų bičiuliai mėgsta šokoladą, saldainius, riešutus ar kitus saldėsius? Žmonėms patinka, kai dovanojantys žino jų skonį arba suteikia progą paragauti tai, ko dar niekada nėra ragavę. Pavyzdžiui, dovanai tiktų anyžinių sausainių dėžutė. Patys vargiai, ar norėtumėte skirti daug laiko jų kepimui, o štai šie rankų yra darbo, tobulai pagaminti išmanių konditerių. Sausainius galima pridėti prie kavos arba arbatos. Kalėdinė skanumynų dovanėlė gali kvepėti ir imbieru. Kristalizuotas imbieras su cinamonu riekelėmis ne tik skanu, bet ir sveika šaltuoju sezonu. O kas nenorėtų gauti dovanų graikiškų arba lazdyno riešutų šokolade. Dovanotume ne šiaip riešutus, o nepamirštamą skonį.

Įvairus ir šokolado pasaulis. Visada vilioja dar neskanautas, kokybiškas. Į ką derėtų atkreipti dėmesį renkantis kokybišką šokoladą? Šokolado kokybė vertinama pagal jame esantį kakavos kiekį. Kiek kakavos yra skirtingose šokolado rūšyse? Kokybiškame juodame šokolade turėtų būti ne mažiau nei 55 proc. kakavos sausųjų medžiagų, o pieninio šokolado norma yra laikoma 25 proc. ir daugiau. Baltajame šokolade nėra kakavos pupelių. Jame yra kakavos sviesto, ne mažiau nei 20 proc., pieno - ne mažiau nei 14 proc. ir cukraus. Gero šokolado galima rasti tose pačiose krautuvėlėse, kurios prekiaujama kava ir arbata. Čia jau atrinkti kokybiško šokolado gaminiai, kuriuos gamina geriausi Europos šokolado meistrai, todėl neapsiriksite pasirinkę bet kurį iš jų. Pavyzdžiui, į dovaną šalia kavos ar arbatos drąsiai galite įdėti vieno seniausių šokolado gamintojų pasaulyje Ispanijos šokoladų meistrų Amattler šokolado plytelę.

Indai ir aksesuarai - taip pat puikios dovanos

Tiek artimiesiems, tiek bičiuliams ar kolegoms galite padovanoti ir kavos ar arbatos ruošimo aksesuarų, kavinuką, arbatinuką, šiandien labai populiarių kietojo porceliano indų.

Būsite dar išradingesni, jei dovanosite ne tik kavą arbatą, gėrimams gaminti skirtus indus ir aksesuarus, gardumynus, bet ir naują patirtį. „Šiuo metu labai populiarėja Japonijos kultūra, todėl sekantiems mados tendencijas bičiuliams dovanoti galite matcha arbatą ir pialą su šluotele prie jos. Kavą pakeisti norintiems puikiai tiks matė, atstovaujanti egzotišką Pietų Ameriką, o išskirtinio dizaino kalebasas, kuriame ruošiama ši arbata, padės dar geriau įsijausti į šios arbatos gėrimo kultūrą, trumpam nusikelti ten kur šilta. Šių arbatų gėrimo ritualas labai tinka šventėms, nes vieniems eksperimentuoti neįdomu, o su šeima, draugais išbandyti naujus dalykus daug smagiau, taip pasisemiama naujos patirties ir įspūdžių. Su šiomis dovanomis tikrai neprašausite“, – tikina mūsų kavos ir arbatos ekspertas Andrius Žilinskas.

Komentarai

Pasidalinti komentaru