Matcha

Matcha

Kur ji auginama?

Arbatžolės matcha arbatai auginamos išskirtinai tik Japonijoje.

Kokia ji?

Tai yra sumalti žaliosios arbatos lapeliai – matcha milteliai gaminami iš itin aukštos kokybės japoniškos arbatos, vadinamos tencha. Matcha skonis turi stiprią žolinę natą – gerdami šią arbatą suvartojame pilną, sultingą arbatos lapą (be kotelio), tad tuo pačiu gauname ir maksimalų arbatoje esantį antioksidantų, kofeino ir vitaminų kiekį.

Matcha šaknys – Rytuose. Japonijoje matcha yra Arbatos kelio (chado) tradicijos dalis: ašis ritualo, skirto pagarbinti akimirkos laikinumui ir netobulumo grožiui. Pastaraisiais metais ji sėkmingai prigyja ir Vakaruose. Čia šią arbata geria kaip sveikatingumo eliksyrą, juo keičia kavą, su ja plaka kokteilius ar deda į pyragus, sriubas, kepsnius. Kartais matcha geriama kaip espresso – gaminamas mažas, bet labai koncentruotas jos kiekis.

Kaip ji gaminama?

Arbatlapiai keletą savaičių prieš renkant derlių uždengiami, taip paslepiant juos nuo saulės spindulių. Paslėpti nuo saulės, jie sukaupia daug chlorofilo, todėl gauname tokios ryškiai, sodriai žalios spalvos gėrimą, kaip jokia kita žalioji arbata. Taip pat šešėlyje augusiuose lapeliuose lieka daug amino rūgščių, kurios suteikia gėrimui pikantiško sodrumo ir saldumo. Tarp jų yra ir teaninas, kuris atpalaiduoja ir suteikia gėrėjui ramybės, tačiau jo nemigdo. Tokiu būdu dengiant arbatą kyla ir kofeino lygis juose. Lapelius nuskynus, pakaitinus karštais garais ir išdžiovinus, pašalinami koteliai ir visos gyslos, o arbatlapiai lėtai sutrinami akmeninėmis girnomis į ypač smulkią pudrą.

Kaip ją paruošti?

Ruošiant šią arbatą, specialia bambukine šluotele arbatos milteliai plakami ne karštesniame nei 80°C vandenyje, kol tolygiai pasiskirsto, o arbatos paviršiuje susidaro tiršta puta (panašiai, kaip espresso crema). Gerdami taip paruoštą arbatą,  išgeriame ne tik ištrauką, bet ir „suvalgome“ pačius arbatlapius – todėl gauname daugiau arbatos lapeliuose esančių antioksidantų, daugiau amino rūgščių, daugiau kofeino – daugiau visko.