Juodoji arbata

Juodoji arbata

Kur ji gaminama?

Pagrindinės juodosios arbatos gamintojos yra Kenija, Indija, Šri Lanka. Kinija juodosios arbatos pagamina mažiau, tačiau vistiek patenka į stambesniųjų juodosios arbatos gamintojų sąrašą.

Kokia ji?

Juodoji arbata – tai beveik pilnai (90-95%) oksiduoti arbatos lapeliai, dėl oksidacijos patamsėję, įgavę sodraus, salyklinio skonio. Ši arbata populiaresnė Vakaruose ir tuose kraštuose, į kuriuos arbatą atnešė vakariečiai. Juodoji arbata yra labai tinkama įvairiems priedams dėl savo sodresnio skonio - priedai jo neužgožia. Indiškas juodosios arbatos ir prieskonių mišinys, angliškas arbatos gėrimas su pienu, ar nuo peršalimo saugantis aštrus juodosios arbatos gėrimas su imbieru ir medumi - tai tik keli juodosios arbatos variacijų pavyzdžiai.Kinai net turi tokią legendą apie juodąją arbatą: vos nuėmus arbatos derlių, į kaimą įžygiavo kariuomenė ir nusprendė apsistoti nakčiai. Kad kareiviai neišgrobtų arbatos, šviežiai skinti lapeliai buvo uždengti daržinėje, o nieko neįtariantys kareiviai ant jų suguldyti nakčiai. Visą naktį prasivarčiusi ant arbatos, kitą dieną kariuomenė patraukė toliau. Tuo tarpu atidengus arbatą paaiškėjo, kad visi arbatlapiai pajuodę, arbata – visiškai sugadinta. Kadangi buvo gaila išmesti šitiek arbatos, derlius vis tiek buvo vežamas į turgų.... Ir kokia kaimui buvo laimė, kai visą šį bevertį produktą iš karto pardavė baltaveidžiui pirkėjui! Nuo tada juodoji arbata ir gaminama išskirtinai eksportui į vakarus.

Kaip ji gaminama?

Gaminant šią arbatą, lapeliai paliekami oksiduotis, specialiai maigomi, pažeidžiami siekiant pagreitinti šį procesą. Pažeistose lapelio vietose išsiskiria jame esantys aliejai ir reaguoja su oru - oksidacijos metu lapeliai nuruduoja ir įgauna juodajai arbatai būdingą skonį ir kvapą. Dauguma juodosios arbatos gamintojų pagal lapelių kokybę arbatą skirsto į klases ir atitinkamai ženklina. Arbatos mėgėjui pravartu žinoti, ką kuri klasė reiškia.

Pateikiame populiaresnius arbatų tipus, kuriuos rasite ir mūsų arbatos asortimente:              

  • OP: Orange Pekoe – tai nedidelių pilnų lapelių juodoji arbata. Kartais žodis pekoe naudojamas apibūdinti neprasiskleidusį arbatos pumpurėlį (Ceylon OP).
  • FOP: Flowery Orange Pekoe – pilno lapo juodoji arbata, kurioje yra jaunų pumpurėlių. Tai aukštesnės kokybės arbata, nei Orange Pekoe (Nilgiri FOP).

Toliau pateikiame keletą aukštesnės klasės arbatų pavyzdžių:

  • TGFOP 1: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe One
  • FTGFOP: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
  • FTGFOP 1: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe One
  • SFTGFOP: Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

Jei arbata nėra pilno lapo, prie klasifikacijos pridedama raidė „B“, pvz. BOP (Broken Orange Pekoe), FBOP, GBOP, TGBOP, ir t.t.

Į arbatos maišelius dažniausiai pakuojami dar žemesnės klasės lapeliai, žymimi F (Fannings) arba D (Dust) raidėmis, pvz.: OF, OPF, FBOPF, FD, GD. Tai – dulkės ir nuotrupos, likusios nuo aukštesnės klasės arbatos produkcijos, arba specialiu CTC metodu gaminama arbata. CTC metodu galima greitai ir pigiai pagaminti stiprios ryškaus skonio arbatos, kuri greitai pritraukia ir yra nuspėjamo skonio.

Tipinės juodosios arbatos

Indijos regione – sodrusis Asamas bei gaivusis Dardžilingas. Šri Lanka garsėja Ceilonu. Nepale arbatos pagaminama nedaug, tačiau čia galima rasti išskirtinės Himalajų gaivos kupinos juodosios arbatos. Kinija garsėja švelnesnėmis tačiau ne mažiau gardžiomis Golden Mao Feng, Yunnan Golden Bud, Keemun arbatomis.