0
prekių
Pirkti

Pu-erh arbata

Kur ji gaminama?

Pu-erh arbata atkeliauja iš įvairių Junanio (Kinija) provincijos vietų.

Kokia ji?

Šią arbatos rūšį galima būtų lyginti su sūriu ar vynu. Kaip vynas ir sūris, savo ypatingą skonį ji įgauna fermentacijos proceso metu, ir tam tikros šios arbatos rūšys gali būti sendinamos, brandinamos, taip "auginant" tiek jų skonines savybes, tiek jų piniginę vertę. Todėl pu-erh arbata kartais vadinama "antikvariniu gėrimu". Pueras yra sodraus, klampaus aromato, tačiau skoniu gali nustebinti – tai skaidrus, gaivinantis gėrimas.

Kaip ji gaminama?

Visų pirma nuskinti arbatos lapeliai yra kaitinami, taip sustabdant oksidaciją, tada dedami džiovinti. Po to pu-erh arbatos apdorojimas skyla į dvi pagrindines šakas –shou pu-erh arba sheng pu-erh gamybą.

 

Arbatos skynėja laukinių arbatmedžių giraitėje. Tokių giraičių nemažai likę Junanio provincijoje, pu-erh arbatos gimtinėje, Kinijoje

 

Tradiciškai pu-erh arbata presuojama į plokštes. Tokioje formoje ji brandinama, saugoma ir parduodama

Shou pueras (arba shu pu-erh) fermentuojamas arbatos lapelius tam tikrą laiką laikant uždengtus, drėgnomis ir šiltomis sąlygomis, leidžiant arbatą paveikti tam tikroms bakterijoms ir grybams. Taip arbatlapiai pueru virsta per kelis mėnesius.

Sheng pueras - tai arbata, kurioje enzimatiniai procesai iki galo nesustabdyti, todėl laikui bėgant lapeliai lėtai oksiduojasi ir fermentuojasi, ir ji pamažu virsta pueru. Šis procesas paprastai trunka keletą metų, bet savo skonį arbata gali keisti ištisus dešimtmečius, ir kuo sausesnis ar vėsesnis klimatas, tuo daugiau laiko reikės puerui subręsti.

Šie du gamybos metodai suteikia pu-erh arbatai šiek tiek kitokio skonio: shou pueras yra sunkesnio kūno, džviovintų vaisių skonio ir aromato, tuo tarpu sheng puero skonis skiriasi priklausomai nuo to, kiek ilgai jis buvo brandinamas. 

Arbatos savybės

Pu-erh arbata yra unikali tuo, kad specifinio apdorojimo dėka joje atsiranda gerųjų mikroorganizmų, suteikiančių pagrindines savybes šiai arbatai. Šie kovoja su organizme besikaupiančiais laisvaisiais radikalais ir toksinais. Taip pat jie suteikia arbatai sodrų, tolygų bei salsvą skonį. Vienas žinomiausių pu-erh arbatos efektų – cholesterolio lygio kraujyje mažinimas bei medžiagų apykaitos spartinimas. Tačiau būtinai norime priminti, kad ši arbata negali būti naudojama kaip maisto pakaitalas, o taip pat ji nepadės reguliuoti svorio kartu nederinant ir mitybos režimo.                  

Be UAB "Skonis ir kvapas" sutikimo draudžiama kopijuoti ir platinti svetainėje esančią informaciją.
© 2008-2019 UAB "Skonis ir kvapas"