0
prekių
Pirkti

Kavos paruošimas

Visų pirma, svarbu suderinti kavos malimą ir paruošimo būdą. Kodėl tai svarbu? Kiekvienam paruošimo būdui pritaikydami malimą galėsite džiaugtis aromatingos, gardžios ir visą savo skonių paletę atveriančios kavos puodeliu.

  1. Itin smulkiai malta kava yra naudojama kavos gaminimui ibrike;
  2. Labai smulkiai malta kava yra tinkamiausia gaminti ristretto (mažas espresso);
  3. Smulkiai malta kava yra ideali gaminti espresso;
  4. Lengvo stambumo kava, kiek stambesnė nei espresso malimas, puikiai tinka AeroPress‘ui;
  5. Vidutinio stambumo kava yra naudojama filtriniam (pavyzdžiui, Chemex) užpylimui;
  6. Stambiai malta kava yra naudojama french press gamybos būdui.

Kava turi būti sumalta tolygiai tam, kad ruošiant gėrimą atitinkamai būtų pasiektas tolygus jos skonis. Be abejo, geriausia kavą yra susimalti prieš pat jos ruošimą, tačiau jei neturite kokybiškos kavamalės, geriau jau paprašykite kavą sumalti kavos parduotuvėje ir tiesiog pirkite mažesnį kiekį (kad ji neišsikvėptų).

Kadangi 95 - 98% kavos gėrimo sudaro vanduo, labai svarbu pasirūpinti jo kokybe – mažiausiai ką galite padaryti, tai nenaudoti jau virinto vandens. Rekomenduojama filtruoti vandenį, kad išvengtumėte nereikalingų ir nemalonių skonio natų kavoje.


PARUOŠIMO BŪDAI:

Šiam kavos paruošimui rekomenduojamas kiek stambesnis nei espresso malimas.

  1. Pirmiausia pakaitinkite vandenį, bet neužvirkite. Karštą vandenį supilkite į apatinę kavinuko talpą iki pažymėtos linijos;
  2. Idėkite kavos filtą, įsitikinkite, kad jis įdėtas gerai;
  3. Sudėkite kavą. Išlyginkite per filtro plotą šiek tiek paspausdami, bet nepresuokite kavos per stipriai;
  4. Tvirtai užsukite viršutinę kavinuko dalį;
  5. Padėkite kavinuką ant viryklės ir palikite dangelį atidarytą. Pamatysite srovelę, tada burbuliavimą ir galiausiai pastovią kavos srovę. Kai srovė pataps geltona, uždarykite dangtelį ir nukelkite kavinuką nuo viryklės;
  6. Apatinę kavinuko dalį apsukite šaltame vandenyje sumirkytu rankšluosčiu – tokiu būdu sustabdysite garą ir gauta kava bus salsvesnė, nekarti. Taip apvyniotą kavinuką palikite iki nustos bėgti kava;
  7. Patiekite kavą. Tokiu būdu nepagaminsite didelio kiekio kavos, tačiau tai bus stiprus ir skanus gėrimas.

Šiam kavos paruošimui Jums reiks stambaus malimo kavos. Tai yra vienas paprasčiausių būdų namų sąlygomis pagaminti gardžią kavą – tereikia laikytis kelių taisyklių.

  1. Rekomenduojama proporcija – 5-6 valg.š. (60-70 g) vienam litrui vandens;
  2. Vanduo turi būti karštas, vos žemesnės nei virimo temperatūros;
  3. 4 minutės – tiksliai tiek laiko kavai prireiks pasiekti norimą rezultatą;
  4. Praėjus vienai minutei, pamaišykite gėrimą – taip užtikrinsite kavos skonio tolygumą;
  5. Nuspauskite tirščius, darykite tai pamažu;
  6. Išpilstykite kavą, pasistenkite nepalikti jos french press‘e.

Šiam kavos paruošimui Jums reiks itin smulkiai maltos kavos. Ibrike virta kava (kitaip – turkiška kava) bus sodri, salsva ir prieskoninga.

  1. Užvirkite vandenį ibrike;
  2. Nuimkite ibriką nuo viryklės ir sudėkite kavą (2 valg.š.) bei žiupsnelį kardamono. Pagal skonį įdėkite cukraus (rekomenduojamas kiekis – 0,5 arb.š.);
  3. Grąžinkite ibriką ant viryklės, bet neužvirkite – laukite kol rasis kavos puta, tada nukelkite nuo viryklės ir leiskite jai nusėsti. Pakartokite tai tris kartus;
  4. Patiekite kavą. Išpilstykite negailėdami kavos putos, geriausia į kiek didesnius nei espresso puodelius (demitasse).

KAIP PASIEKTI GERIAUSIĄ REZULTATĄ

Kavos skonį nulemia šie kintamieji:

  1. Kavos kiekis
  2. Kavos stambumas
  3. Vandens kiekis
  4. Vandens temperatūra
  5. Užpylimo laikas

Jei kava:

  • Aštri, rūgšti ar sausoka – vadinasi kava nepritraukė. Tokiu atveju reikia naudoti karštesnį vandenį ARBA smulkesnį malimą ARBA ilgiau laikyti užpylus.
  • Nearomatinga, deginto skonio – vadinasi kava pritraukė per daug. Tokiu atveju reikia naudoti vėsesnį vandenį ARBA stambesnį malimą ARBA trumpiau laikyti užpylus.
  • Vandeninga, beskonė – vadinasi per mažas kavos kiekis.
Be UAB "Skonis ir kvapas" sutikimo draudžiama kopijuoti ir platinti svetainėje esančią informaciją.
© 2008-2019 UAB "Skonis ir kvapas"