0
prekių
Pirkti

Kavos augintojos

Pagrindinės kavos augintojos:

  1. Brazilija

Brazilija užaugina trečdalį kavos rinkoje – tai yra stambiausia kavos augintoja pasaulyje. Apie 80% Brazilijoje užauginamos kavos yra arabika, kiti 20% yra ne tokia rafinuota robusta. Didžioji dauguma braziliškos kavos yra apdorojama sausai (paliekama džiūti saulėje). Brazilija yra viena iš nedaugelio šalių, kur drėgnasis ir sausasis sezonai turi aiškias ribas, todėl šis apdorojimo būdas yra itin parankus. Apdorojant kavą sausuoju būdu, ji turi mažai rūgštelės, pasižymi sodrumu, tolygumu, šiltomis juodojo šokolado natomis. Galima sakyti, braziliška kava yra kavos klasika – dažnai ši kava naudojama mišiniams, nes leidžia išsiskirti kavoms, turinčioms išraiškingesnes skonio ir aromato natas.

  1. Vietnamas

Kava yra ganėtinai naujas augalas Vietname. Tai yra antroji pagal produkcijos kiekį kavos augintoja, tačiau didžioji dauguma čia užauginamos kavos – robusta. Vietnamui tai kavos mėgėjų akyse prestižo nesuteikia, ir vietnamietiška kava gurmanų širdžių nepasiekia. Tačiau visiškai iš akiračio šios šalies kavos išmesti nereikėtų. Vietnamas gali pasiūlyti itin egzotišką kavą, kuri vadinasi kopi luwak (angl. civet coffee). Ši kava gaminama iš palminių musangų (luwak)  apvirškintų kavos pupelių, kurios randamos gyvūno išmatose. Kopi luwak yra prabangi ir ypatingai vertinama gurmanų. Apvirškintos pupelės įgauna švelnesnį, mažiau kartų skonį. Na, o įprasta robusta pačiame Vietname kava yra dažniausiai patiekiama pasaldinta kondesuotu pienu, kuris sušvelnina robustos kartumą.

  1. Kolumbija

Kolumbija yra trečia pagal dydį kavos augintoja pasaulyje (po Brazilijos ir Vietnamo). Kolumbišką kavą augina tūkstančiai ūkininkų, daugiausia ūkių yra išsidėstę Andų įkalnėse, per šalį besitęsiančiose daugiau nei 3000 km. Kadangi kava yra auginama išilgai Kolumbijos, nuo šiaurės iki pietų, regionų derlius pasiskirsto taip, kad kavą šalis gali tiekti ištisus metus. Kolumbiška arabika vertinama dėl savo subalansuoto, raiškaus skonio bei malonaus tirštumo.

  1. Gvatemala

Kava yra pirmaeilė prekė Gvatemalos eksporte – ir ne veltui. Kavos entuziastų Gvatemalos kava yra laikoma geriausia, ką gali pasiūlyti Centrinės Amerikos regionas. Pagrindinė Gvatemalos kavos produkcijos pasisekimo priežastis yra geografinės jos auginimo aplinkybės. Šalyje sąlygos užauginti puikią, kompleksišką arabiką yra idealios. 98% Gvatemalos kavos yra užauginama šešėlyje. Šešėlyje augantys kavamedžiai vystosi lėčiau, kavos vaisiuose kyla cukraus lygis ir intensyvėja skonis.

  1. Salvadoras

Kavos industrija šalyje suteikia darbo vietas bene 135 tūkst. žmonių, ir sudaro ketvirtadalį žemdirbystės - Salvadoro klimatas yra neabejotinai dėkingas kavos auginimui. Čia auginama tik arabika – apie 80% yra klasikinės bourbon veislės, 15% yra pacas veislės, o likę 5% lieka Salvadoro nenuspėjamoji pacamara arabika. Salvadore galima užauginti išties skanią kavą dėl itin dėkingų klimato sąlygų. Aukštikalnės ir gausūs lietūs „užaugina“ kokybišką produktą, o dosni medžių lapija suteikia puikią galimybę kavą lėtai auginti šešėlyje.

  1. Etiopija

Šiandien kava yra daugiausiai Etiopijos eksportuojama prekė, ir nors etiopiška kava pasaulyje buvo kuriam laikui užmiršta, pastaraisiais metais jos populiarumas grįžta ir ji vis dažniau patenka į rinktinės kavos mėgėjų dėmesio centrą. Ir ne veltui.

Etiopija yra viena daugiausiai kavos pagaminančių šalių, ir čia yra užauginama įdomiausia arabika, kokią tik gali tekti paragauti. Populiariausių, Hararo ir Irgachefe augimviečių kava yra etiopiškos kavos „perlai“ – šių regionų kavą galima vaidinti atskiru prekiniu ženklu lyginant su kitomis augimvietėmis. Visgi Etiopija yra nemaža šalis, todėl etiopiškų kavų spektras – tiek kokybinis, tiek skonio – yra itin platus.

Tačiau skonį ir kokybę lemia ne tik regionas – šioje šalyje gausu įvairių kavos apdorojimo budų. Galima gauti tiek sausuoju būdu apdorotos, tiek plautos kavos iš Hararo, Limmu ar Sidamo, ir visos jos bus neįtikėtinai ypatingos, turinčios savitą skonį ir aromatą. Plautos kavos yra ne tokios sodrios ir turi mažiau žemiškų, laukinių natų nei sausuoju būdu apdorotos kavos.

  1. Jamaika

Jamaika yra garsi savo sodria ir švelnia kava. Ji yra auginama Mėlynajame kalne (Blue Mountain) ir laikoma viena geriausių kavų pasaulyje.

Jamaikos kava yra skiriama į dvi pagrindines rūšis – Blue Mountain ir Jamaican Prime. Blue Mountain kava yra pasauliniu mastu pripažintas ženklas (žymimas specialiu sertifikatu) ir gali būti auginama tik nustatytuose regionuose rytinėje salos dalyje, 600 – 1500 m. aukštyje.

Jamaican Prime yra auginama žemesniuose regionuose. Nors auginama ir žemesniuose regionuose nei Blue Mountain, Jamaican Prime yra plačiai pripažinta kaip gurmaniška ir prabangi kava.

Nors Jamaikos kava yra subalansuota ir švelni, jos augimviečių aukštis yra santykinai nedidelis, tad pupelės yra jautresnės ir turi būti itin atidžiai bei kruopščiai skrudinamos. Standartinis skrudinimas šioms pupelėms yra per stiprus ir neperduoda jos subtilių bei tropinių natų. Tad itin svarbu renkantis šią kavą atkreipti dėmesį į lengvesnį skrudinimą.

  1. Kosta Rika

Kava yra svarbi Kosta Rikos socialinės bei kultūrinės aplinkos dalis. Kavos produkcija yra viena svarbiausių šalies pramonės šakų, tačiau taip pat šis gėrimas yra nacionalinė aistra ir socialinis variklis pačioje Kosta Rikoje.

1989 m. Kosta Rikos kavos institutas uždraudė šalyje auginti robustą. Regiono pranašumas kitų kavos augintojų gretose – derlinga, vulkaninės kilmės dirva. Žemas jos rūgštingumas suteikia puikias sąlygas kavos auginimui, ir iš tokios žemės išauga subalansuoto ir sodraus skonio pupelės. Kosta Rikos klimate, kur vyrauja karštos dienos ir vėsios naktys, kava noksta lėčiau, kas, manoma, suteikia pupelėms aiškesnį skonį. Galutinis rezultatas – gerai subalansuota, tolygaus skonio kava, kuri nėra per rūgšti. Bet tai nereiškia, jog visa Kosta Rikos kava turi tas pačias skonines savybes.

Kosta Rikos kavos augintojai naudoja įvairiausius apdirbimo metodus. Drėgnuoju būdu apdirbta regiono kava turės aiškų, ryškų skonį, o sausuoju būdu – subtilias medaus natas.

  1. Indonezija

Kava vaidino svarbų vaidmenį šalies vystymesi. Nuo kavos atsiradimo regione praėjus 3 šimtmečiams, Indonezija šiandien yra ketvirtoji pagal dydį kavos gamintoja pasaulyje. Šiai dienai daugiausia Indonezijoje užauginamos kavos yra robusta. Vis dėlto, yra stengiamasi kelti kavos eksporto kokybę ir į dėmesio centrą keliamos arabika kavos.

2007 m. grupelė žemdirbių, kavos apdirbėjų, eksportuotojų, skrudintojų bei prekybininkų įkūrė SCAI (Specialty Coffee Association of Indonesia), kad galėtų populiarinti rinktinę arabica kavą ir kelti indonezietiškos kavos prestižą pasaulyje.

Sumatra, Java, Sualwesi ir Papua yra pagrindinės kavos augimvietės, ir kiekviena iš šių salų turi savitą ekosistemą, kur užauga skirtingų skoninių savybių turinti kava. Pavyzdžiui, Sumatros (ji labiausiai nutolusi į vakarus) kava yra tolygaus skonio, su tabako ir kakavos natomis. Štai Javos arabika yra sodri ir salsva.


Stambiausios eksportuotojos (2015/2016 duomenimis):

  1. Brazilija
  2. Vietnamas (pagrinde robusta)
  3. Kolumbija
  4. Indonezija
Be UAB "Skonis ir kvapas" sutikimo draudžiama kopijuoti ir platinti svetainėje esančią informaciją.
© 2008-2019 UAB "Skonis ir kvapas"