0
prekių
Pirkti

Kaljano konstrukcija ir naudojimas

 

Kaljaną sudaro penkios pagrindinės dalys:

Rūkymo vamzdelis (1)

Taurelė, į kurią dedamas tabakas (2)

Viršutinė metalinė dalis (3)

Metalinis vamzdelis (4)

Apatinė stiklinė (arba metalinė) kolba (5)

Yra modelių su keliais rūkymo vamzdeliais: dviem, trim arba keturiais. Kurį pasirinkti perkant, skonio reikalas. Klasikinis kaljanas - su vienu rūkymo vamzdeliu. Anksčiau pagaminti kaljanai su keliais rūkymo vamzdeliais turėjo trūkumą, kadangi vienu metu traukti dūmą gali tik vienas žmogus, kiti turėdavo užspausti rūkymo vamzdelius pirštu. Dabar gaminamuose kaljanuose įtaisyti vožtuvėliai, todėl vienam mėgaujantis kvapniais garais, kiti vamzdeliai užsidaro patys. Keli rūkymo vamzdeliai turi ir privalumą, rūkant nereikės perdavinėti rūkymo vamzdelio.

Surenkant kaljaną reikia atkreipti dėmesį į pagrindinių dalių sandarumą. Ypač svarbu, kad nebūtų tarpelių tarp kolbos (5) ir viršutinės metalinės dalies (3), taip pat viršutinės metalinės dalies (3) ir rūkymo vamzdelio (1).

 

 

 

Kaljano surinkimas ir naudojimas

Į kolbą (5) įpilama vandens, tiek, kad sujungus kolbą ir pagrindinę metalinę dalis, vamzdelis būtų 2–3 cm paniręs į jį. Vietoj vandens galima pilti sultis (taip dar labiau sustiprinamas aromatizuoto tabako kvapas). Tada rūkymo vamzdelis (1) sujungiamas su viršutine metaline dalimi (3). Surinkę kaljaną patraukite oro per rūkymo vamzdelį, patikrinkite sandarumą. Jeigu oras traukiasi lengvai, vanduo paslaptingai burbuliuoja, o uždengus delnu taurelę oras nesitraukia – viskas gerai.

Išpurenkite tabaką ir nespausdami pridėkite jo į taurelę (2). Uždenkite taurelę buitine aliuminio folija, arba uždėkite specialų metalinį sietelį (jei buvo komplekte), pradurkite folijoje kelias skylutes prie žnyplių esančiu smaigaliu. Suimkite žnyplėmis angliuką ir uždekite apatinę jo dalį. Nedėkite angliuko ant folijos iš karto, palaukite 10–15 sekundžių, kol įsidegs. Po 5–10 intensyvių užtraukimų atsiras pieno tirštumo dūmas ir pasklis švelnus tabako kvapas. Kaljanas paruoštas.

 

 

Be UAB "Skonis ir kvapas" sutikimo draudžiama kopijuoti ir platinti svetainėje esančią informaciją.
© 2008-2019 UAB "Skonis ir kvapas"